Prověřeno minulostí, berlička v budoucnosti

22. 04. 2011 9:46:11
Zase tu máme ten úchvatný čas jarních měsíců! Květen je pro mnohé určitě nejkrásnější měsíc v roce. Vždyť si jen stačí v hlavě nechat znovu rozeznít verše Karla Hynka Máchy. Pro někoho je to měsíc naděje. Není divu, květnové události v české historii znamenaly konec jedné éry útlaku. A bohužel začátek jiné, o mnoho delší. Proto měsíc květen může být také měsícem zamyšlení. Zamyšlení, které právě souvisí s naší minulostí, ale i přítomností. Souvisí prostě s námi jako lidmi. V Praze 6 je totiž tento měsíc už od roku 2002 obdobím, kdy se víc nežli kdy jindy svou minulostí i přítomností zabýváme. Procházíme totiž desítky a desítky osobností vědeckého, uměleckého, sportovního, církevního života, desítky hrdinských činů statečných předků i vrstevníků, ale i desítky normálních lidských osudů, kde hrdinství nebylo popisem práce, ale spontánní samozřejmostí, kterou ani sám hrdina nepovažoval za nic neobvyklého, vždyť šlo přeci „jen“ o záchranu lidského života nebo lidské důstojnosti. A to by přeci udělal každý!

Ale neudělal! I to je realita se kterou se musíme smířit a která je všude kolem nás. Nemáme všichni hodnotové systémy postavené podle stejných stupňů. Zatímco pro někoho je na prvním místě moc, pro druhého to může být čest. Pro dalšího bohatství, a jiný chce jen pomáhat druhým. A tak by se dalo pokračovat do nekonečna. Nejsme stejní. A možná je to i dobře. Co je ale určitě dobře, je skutečnost, že i přes různosti a rozmanitost se dokážeme shodnout na tom, co je prospěšné ne jen pro pár jedinců, ale pro nás všechny.

I proto vnímám udílení Čestných občanství Prahy 6, které má už devítiletou historii, jako drobný a přesto tak nezbytný kamínek do mozaiky člověčenství a také jako významný apel na tu část našich mozků, která nám tak často vypovídá službu, na naší paměť. Paměť osobní i národní. Tradice Čestných občanství Prahy 6 sice nemá masový charakter jako lidové oslavy či sportovní a zábavná odpoledne, v životě Prahy 6 se však vepsala do povědomí lidí svou vážností, respektem a důstojnost. Důvody lidových oslav se v čase mohou měnit, v každé době však bude ocenění Čestný občan Prahy 6 jednou z nejvyšších hodnot v občanském životě a zároveň i jedním ze symbolů života v této městské části. Je to vyjádření úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony.

A proto je pro mě květen nejenom měsícem lásky, měsícem naděje, ale také měsícem velmi zodpovědné volby. Měsícem, kdy ke stávajícím třiceti oceněným osobnostem přibudou osobnosti další. Jako nová starostka Prahy 6 se na tomto rituálu budu podílet poprvé, ale ani jako ostřílený harcovník nemůžu čest považovat za rutinní událost. Obdivuji, když v sobě někdo dokáže najít ve správný okamžik tu krásnou část sebe sama, která je nesobecká, postrádající chladný kalkul, často postrádající i pud sebezáchovy. Svoji čest! Hledat čest sám u sebe je někdy určitě velmi těžké, ale hledat čest u druhých je především obrovsky zodpovědné. V takových chvílích nemůžete měnit názory podle toho, jak se vyvíjí tzv. „politická realita“. V ten okamžik totiž tvoříte hodnotu. Hodnotu prověřenou minulostí a hodnotu, o kterou se každý bude moci opřít v budoucnosti.

V Praze 6 se občané dnes mohou „opírat“ o morální rozměr svých třiceti čestných občanů. Jsou mezi nimi 7 umělců, 5 spisovatelů, 4 vojáci, 4 spoluobčané, kteří svou statečnost našli ve správný čas a na správném místě, 3 vědci, 3 představitelé církve, 2 sportovci a 2 architekti. Pestrá škála! Pestrá, jak pestrý je život sám. Přemýšlela jsem, zda vůbec jí lze ještě obohatit. A dospěla jsem k závěru, že lze. O činnost, kterou považujeme dnes téměř za samozřejmost u druhých a přitom jsme tak neochotní jí občas probudit sami v sobě. O charitu a nezištné chování. Ve vteřině, kdy jsem si toto uvědomila mi na mysli vytanulo jediné jméno – Božena Jirků, žijící v Praze 6. Vdaná matka dvou již dospělých synů a dvou vnoučat má pomoc lidem v těžké životní situaci jako svou životní náplň ve vedení Nadace Charty 77 či v dnes už legendárních projektech zaměřených na ochranu práv lidí s handicapem – Konto Míša, Konta Bariéry či Ostrovy života.

Božena Jirků je můj příspěvek mezi Čestné občany Prahy 6 a věřím že i ta správná hodnota pro každého, kdo by jí mohl potřebovat v budoucnosti.

Autor: Marie Kousalíková | pátek 22.4.2011 9:46 | karma článku: 6.32 | přečteno: 1114x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 182 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 318 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.53 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2740
Jsem starostkou Prahy 6 a zastupitelkou a členkou výboru pro výchovu a vzdělávání zastupitelstava hl. m. Prahy

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...