Diskuse

Řemeslo žije!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T6

TATRA 613

10. 2. 2010 19:45
autirka si neuvědomila řemeslnickou realitu

myslí si snad, že absolventovi řemeslnického oboru někdo nabídne extra prachy. to jedině s mnohaletou praxí a také musí mít štěstí na firmu,která dokáže dobře zaplatit.

0 0
možnosti
K

Kozlík_

10. 2. 2010 16:01
Hezká slova, ale to není řešení

Na jednu stranu platí, že je lepší šikovný řemeslník než hloupý, nic neumějící maturant či inženýr. A že si zpravidla i více vydělá, nebo má lepší podmínky (např. je svým pánem, sice se při práci umaže, ale nedělá pod dohledem šéfa v open space pracovišti). Je ovšem taky fakt, že vyučení je stále hodnoceno níže než maturita. A že to bývá řešení pro ty, co na školu nejsou. Krásné řeči lidi neoslní, autorka sama je Ing a ne vyučená dělnice. Jak jí pak věřit?

Skutečných řešení, resp. dílčích kroků, je celá řada. Nedávat maturitu 75% populace, ale cca 50%. Tj zavést výběrovost středních škol, jak bylo za totality. Jak bylo ovšem ještě více za první republiky. Omezit kapacitu stř. škol, nedovolit nadbytek soukr. škol - a rázem budou zájemci o výuční list. Zvl. když i tam bude možnost maturitu získat. Případně by šlo sš vzdělání zkrátit, kdysi byla 3letá gymnázia. Schopným by na vš nic nechybělo, méně nadaní by si mohli dodělat výuční list - během roku, roku a půl.

0 0
možnosti
K

Kozlík_

10. 2. 2010 16:07
Re: Hezká slova, ale to není řešení

Jiní by si dodělali druhou maturitu, odbornou, aby měli kvalifikaci - za rok, za dva r. by byli VOŠ. Možností je celá řada. Ale lidi půjdou za nejvyšší metou, tj. snadnou maturitou. Však se pak nějak uživím. Z hlediska příjmu by řemeslo bylo lepší. Ale z hlediska společenské prestiže, tak bankovní úředník, to zas mezi lidma lépe vypadá. U manuální práce hrozí i úrazy, spadnutí z lešení, tesařům, truhlářům často nějaký ten prst chybí. Toto v kanceláři nehrozí, stejně jako nachýchání se chemických výparů v chemičce ve výrobě.

Byli to právě politic ODS v čele s VK, kteří prosadili systém - škola je dotovaná za žáka. Tj. školy nechtějí vyhodit ty nejhloupější, každý obor se snaží produkovat co nejvíc absolventů (to pedagogy živí, nevadí, že absolventi budou těžko hledat práci). Líbivý systém, chtít se zalíbit všem, možnost koupit si papír na soukromých sš i vš. Při zvednutí laťky pro studium by v podstatě automaticky přibylo vyučených.

0 0
možnosti
B

Bucharovic

10. 2. 2010 15:00
Tak jsem si to přečetl...

...a došel jsem k závěru, že paní autorka nikdy nebyla ve fabrice a nemá ani potuchy, co je to být nástrojař, seřizovač, svářeč, kalič nebo údržbář. Srovnávat potřebná řemesla s něčím, co se veze se soutěží Miss, to už je opravdu ale hodně velká zatáčka okolo tématu, zvaného řemeslo. Dělal jsem ve fabrice dost dlouho na to, abych věděl o čem píšu. V.Kroupa

0 0
možnosti
B

Bucharovic

10. 2. 2010 15:16
Re: Tak jsem si to přečetl...

Jo a ještě jsem se hezky zasmál té větě, že -,,řemeslo, to už není jen kladivo a špinavé ruce od oleje..."

 Vážená autorko, jak byste chtěla opravit např. prokluzující spojku u lisu, který má několik metrů na výšku a jen ta spojka je tak veliká, že by se Vám nevešla ani do kuchyně? Budete se divit, ale pak je třeba hodně ran kladivem a hodně špinavých rukou, které musí být sakra šikovné, aby ten lis zase pracoval tak, jak má. Inu, jak jsem napsal výše - nevíte o práci rukama, o práci prováděné v monterkách absolutně nic, tak prosím příště raději pište o těch kravatách a kancelářích, jinak se Vám budou lidé zbytečně smát.;-) V.Kroupa

0 0
možnosti

lost

10. 2. 2010 14:40
hm

letitý frézař z ČKD obchází štace s obrazovými ,,apartními,, knihami .:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2740x
Jsem starostkou Prahy 6 a zastupitelkou a členkou výboru pro výchovu a vzdělávání zastupitelstava hl. m. Prahy

Seznam rubrik